assalamualaikum uolls
hai semua. selamat tengah hari=) dah makan ke semuanya?
hujung minggu lepas saya masak special sikit sebab ada banyak masa
manu kami ikan bakar dan sotong bakar,di makan bersama telur dadar
memang sangat sedap, 3 kali laki i tambah uolls. sangat puas hati
di bawah saya kongsikan resepinya. =)
di bawah saya kongsikan resepinya. =)
: Resepi Pes Ikan Bakar :
bahan-bahan perapan:
limau kasturi - 2 biji
garam
kunyit
bahan-bahan rempah:
ikan caru - 2 ekor
bawang besar - 1 biji
bawang kecil - 5 biji
kunyit hidup - 1 inci
halia - 1 inci
serai - 3 batang
cili kisar - 5 sudu besar
gula melaka - 1 sudu besar
kiub ayam - 1/2
garam
cara-cara:
1. Perap ikan dengan bahan-bahan perapan lebih kurang 10 minit atau lebih
2. Kisar bawang besar, bawang kecil, kunyit hidup, halia, dan serai
3. Masak bahan kisar dan cili kisar sehingga masak
4. Perasakan dengan gula melaka, kiub ayam dan garam
5. Siap pes kita =)
6. Lumurkan pes yang siap di masak ke seluruh ikan
7. Balut ikan menggunakan daun pisang atau aluminium foil
4. Bakar di atas non-stick grill pan atau oven pada suhu 200C selama 40 minit
*pes ini juga sesuai untuk sotong dan udang
sekian, selamat mencuba
-wasalam-
0 comments:
Post a Comment